Duurzaamheid in Nederland

We horen de laatste jaren steeds meer over duurzaamheid en het wordt een steeds belangrijker begrip. We willen onze planeet behouden voor toekomstige generaties en we zullen dus duurzaam te werk moeten gaan.

Zo maken we de laatste jaren in Nederland steeds meer gebruik van duurzame energie. Vooral windenergie en zonne-energie zijn twee vormen van duurzame energie die we steeds meer gebruiken en de Nederlandse overheid probeert het gebruik te stimuleren door subsidies te geven op bijvoorbeeld zonnepanelen.

Toch maken we in Nederland nog altijd voornamelijk gebruik van traditionele energie en het percentage duurzame energie ligt in Nederland rond de 10 procent. We gebruiken dus voornamelijk energie die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Nederland heeft zich als doel gesteld om in 2020 ten minste 14 procent van de totale hoeveelheid energie duurzaam op te wekken.

We zien in Nederland naast duurzaamheid op het gebied van energie ook steeds meer duurzaamheid op het gebied van voedsel terug. Zo willen we de sociale duurzaamheid verhogen door een eerlijke prijs voor voedsel te betalen en ervoor te zorgen dat boeren over de hele wereld een kans krijgen om zich sociaal te ontwikkelen.

Daarnaast proberen we ook het milieu te sparen bij het kopen en gebruik van voedsel. We kopen bijvoorbeeld meer producten uit eigen streek en meer producten die biologisch zijn geteeld, vervuiling door transport of hulpstoffen neemt hierdoor af en het milieu heeft hier uiteraard voordeel van.

Ten slotte proberen we ook in de supermarkt op verschillende manieren duurzamer te werk te gaan, zo proberen supermarkten minder energie te verspillen met diepvriezers en zijn plastic zakken niet langer gratis. Supermarkten proberen bovendien steeds meer producten in te kopen die geen gebruik maken van oververpakking. Koekjes die 3 keer verpakt zijn of andere producten met veel verpakkingsmateriaal zullen dus minder vaak voorkomen.

 

No comments yet.

Geef een reactie