Van het ene feest komt het andere

Festivals zijn populair; elke zomer schieten nieuwe feestjes als paddenstoelen uit de grond. Maar de meeste festivalterreinen eindigen als vuilnisbelt. Dat kan ook anders, dachten Maarten Aland, Paul Rodenberg en Henri Vreeke, alle drie gepokt en gemazeld in de branche. Zij besloten materialen en producten na afloop van evenementen in te zamelen. In 2012 organiseerden zij hiermee de eerste editie van het duurzame feestje Restival, die 400 bezoekers trok.

Verantwoord feestvieren

Het bijzondere concept van Restival valt op: een festival opgebouwd met tweedehands decors. Kraampjes, versieringen en borden gaan in de herkansing. Ook eten en drinken van eerdere festivals wordt opnieuw gebruikt. Op de groene locatie (elk jaar een nieuwe) wordt goed nagedacht over aankleding, materiaalkeuze, recycling, energiegebruik en afvalverwerking. Bezoekers gaan uit hun dak, maar beperken de impact van hun avondje uit op het milieu. Restival heeft al twee keer aangetoond dat je een topfeest kunt geven met afgedankte spullen. De organisatie werkt duidelijk vol passie aan dit vernieuwende concept: “Er verdwijnt zoveel in containers dat met liefde is gemaakt! Laten we beter nadenken over verspilling. We hopen dat Restival mensen wakker schudt.”
restival2

Nu is het tijd voor de derde editie. Op het campingterrein van het Flevoparkbad in Amsterdam wordt op zaterdag 13 september verantwoord gefeest van 11 tot 23 uur. Omdat de kosten nog niet gedekt zijn, proberen de organisatoren Restival 2014 te realiseren via crowdfunding. Als hun plan slaagt wordt Restival het eerste Nederlandse festival dat voorgefinancierd is door zijn eigen bezoekers.