Binnenkort ook duurzaam naar het toilet?

De energieproblemen in onze wereld leiden soms tot zeer creatieve oplossingen om tot nieuwe methoden voor het opwekken van duurzame energie te komen, zo ook in Singapore waar een groep onderzoekers erin is geslaagd ontlasting te gebruiken voor het opwekken van duurzame energie.

Energie uit ontlasting

De onderzoekers uit Singapore hebben een speciaal soort toilet ontwikkeld waarbij menselijke ontlasting kan worden gescheiden en vervolgens kan worden gebruikt om energie op te wekken. De menselijke ontlasting gaat via een speciale rioleringsbuis naar een GFT-gasinstallatie en het wordt daar samen met het overige bioafval verwerkt tot biogas, dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om te koken.

Scheidingsproces via Popular Science

Scheidingsproces via Popular Science

Hoewel er gepoogd wordt om tijdens het doorspoelen de uitwerpselen en het vocht zo goed mogelijk te scheiden, blijft er na vergassing van de uitwerpselen toch nog restwater over. Voor dit restwater hebbende onderzoekers ook een oplossing bedacht, dit kan namelijk gebruikt worden voor de kweek van algen en daarmee kan ook energie worden opgewekt.

Verwerking naar kunstmest (bron: Mail Online) Verwerking van bioafval naar biogas (bron: Mail Online)

11 Goede voorbeelden

De overheid heeft als doel gesteld om in 2020 te zorgen voor een aandeel aan 14% duurzame energie. De onderzoekers hopen dat het systeem in de toekomst op grote schaal kan worden toegepast en aan dit doel kan bijdragen, om energie zo niet alleen schoner maar ook goedkoper te maken. En dat is ook in Nederland geen overbodige luxe, want van de eerder aangekondigde lagere energieprijzen bleken in praktijk erg tegen te vallen. Het sanitaire project is een mooi voorbeeld in het kader van goede innovatieve voorbeelden van het winnen van bio-energie. BioEnergy Farm heeft een beschrijving van goede voorbeelden samengesteld, bestaande uit 11 goede voorbeelden van de implementatie van bio-energie. De voorbeelden zijn vooral gebaseerd op kleinere ondernemers.

Naast de kleinere ondernemers ligt er natuurlijk ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de grote energieleveranciers. Deze zijn constant op zoek naar rendabele, maar vooral duurzame alternatieven van energiewinning. Ook wordt er op innovatieve wijze bijdrage geleverd aan natuurprojecten. Zo zorgde E.ON met de Happy Shrimp Farm voor een opmerkelijk voorbeeld waarin gamba’s werden gekweekt met behulp van de restwarmte uit E.ON’s centrale in de Maasvlakte. De centrale levert energie aan de consument, zorgt voor een duurzame garnalenkwekerij & bovendien voeden de garnalen-algen zich met de CO2 uitstoot.

happy-shrimp-farm