Inzamelen is hot

the-north-face-storesDe ‘The North Face stores’, onder andere gevestigd in Amsterdam en Utrecht, bieden de grootste Nederlandse collectie in de avontuurlijke wereld van outdoor en travel. Van schoeisel tot jassen, van rugzakken tot tenten. Het merk heeft een grote voorliefde voor de natuur en dat blijkt niet alleen uit hun motto ‘never stop exploring’.

Recyclen voor korting

Het merk is sinds dit jaar begonnen met het recyclen van kleding. Het streven is om net zoveel kleding te verkopen als in te zamelen. Klanten van The North Face krijgen korting bij het inleveren van hun oude kloffie, de kleding hoeft daarbij niet van het merk zelf te zijn. De ingeleverde kleding gaat vervolgens naar een recyclingbedrijf waar het wordt gesorteerd en opnieuw verkocht of gerecycled. De gerecyclede materialen komen uiteindelijk terug in producten als knuffels, vloerbedekking en isolatie. Omdat de meeste kleding nog niet geschikt is als recycle-materiaal verdwijnt het in laagwaardige toepassingen als isolatie om later alsnog op de vuilnisbelt te eindigen.

the  north faceHet kan altijd beter!

Om uiteindelijk de cirkel te sluiten zullen bedrijven een stap verder moeten gaan in hun productontwikkeling. Dit kan en moet beter, aldus de bedrijven die het goede voorbeeld geven. Mud Jeans doet dit door geen leren labels meer in de kleding te verwerken en kleding te verhuren in plaats van te verkopen. Het Duitse merk Puma gaat nog een stapje verder bij het introduceren van hun nieuwe circulaire kledinglijn ‘Incycle’. Deze kledingstukken zijn allemaal volledig recyclebaar of composteerbare.

The North Face is niet het enige kledingmerk die deze inmiddels populaire actie hanteert. Onder andere C&A, WE fashion, M&S en H&M zijn het outdoor kledingmerk al voor gegaan. Het inzamelen kent momenteel geen grenzen, ook je elektronica en gebruikt vet of olie zijn geld waard!